?

Jeg klarer ikke jobbe ved siden av studiene. Hva bør jeg gjøre?

Mann 22 . 04 August 2020
Spørsmål

Hei De siste to årene jobba jeg ved siden av studiene. Jeg har hatt ulike stillingsprosent de to siste årene, altså fra 40% til 100. Jeg jobber på en fabrikk der arbeidet er fysisk krevende. Jeg har store smerter i skulderen pga. jobben og legen min skulle sykmelde meg 50% for en periode på 6mnd, men jeg ville ikke bli sykmeldt fordi jeg hørte at studenter ikke kan få sykepenger og jeg vil ikke avslutte studiet pga. det. Vil ikke heller ta opp lån fra lånekasse da jeg har tjent mere enn det er lov mtp. Lånekassens inntektsgrenser. Hva bør jeg gjøre? Jeg klarer ikke jobbe med så mye smerter og er i ferd med å bryte sammen.

Mann (22)
Sosionom svarer
Hei

Slik jeg forstår situasjonen har du så langt ikke søkt om studielån fra Lånekassen, men heller finansiert studiene ved å jobbe. Jeg vil derfor først opplyse om at du har lov til å søke om studielån selv om du skulle overstige inntektsgrensen som Lånekassen har satt. Disse reglene handler om hvor mye av lånet som blir omgjort til stipend. En mulighet kan derfor være å søke om studielån hos Lånekassen i en periode og redusere hvor mye du jobber ved siden av.

I utgangspunktet kan du ikke få innvilget sykepenger under utdanning fra Nav, hvis du er heltidsstudent. Du regnes ikke som arbeidsufør hvis du klarer å studere. Det vil si at du ikke kan være 100% sykemeldt fra jobb og samtidig finansiere fulltidsstudier med sykepengene. 

Du kan likevel ha rett på sykepenger fra arbeidsgiver selv om du er student. Du kan få sykepenger basert på inntekten din hvis du har kombinert jobb og studier over et visst tidsrom. Det er en forutsetning at det er sykdommen som gjør det umulig å arbeide. 

Jeg vil anbefale deg å ringe direkte til NAV på tlf 55 55 33 33 og drøfte med dem hvordan disse reglene vil gjelde i din situasjon. Din fastlege kan hjelpe deg med å fremskaffe nødvendig dokumentasjon.   

Jeg vil også anbefale deg å lese artikkelen Student og syk.

Hvis du har behov for noen å snakke med om situasjonen kan du undersøke tilbudet ved din samskipnad. 

Vennlig hilsen

Sosionomen

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?